Plaatsen en monteren masten vanaf oktober 2020

Delen via:   
24 / 09 / 2020

Begin oktober 2020 worden de eerste van totaal 240 mastpylonen voor de nieuwe 380 kV-'stroomsnelweg' tussen Eemshaven en Vierverlaten geplaatst en gemonteerd. Ze komen te staan in de nabijheid van het hoogspanningsstation Vierverlaten bij Hoogkerk. In de loop van november verrijzen eerste pylonen in de buurt van Eemshaven. .

TenneT verwacht dit jaar ook te kunnen beginnen met de montage van stroomgeleiders. Dat kan als een eerste 'vak' van een aantal op elkaar volgende masten vanaf Vierverlaten staat. De plaatsing- en montagewerkzaamheden voor de gehele verbinding lopen door tot in 2022. Na de ingebruikname van de 40 kilometer lange verbinding (2023) breekt TenneT 50 kilometer verbinding af: de huidige 220 kV-verbinding en een deel van 110 kV-verbinding (tussen Brillerij en Vierverlaten).

TenneT bouwt de 380 kV-verbinding met masten (Wintrack) die in vorm en uiterlijk afwijken van de bekende vertrouwde ' vakwerk' mast. Een mastpositie bestaat uit twee pylonen met aan de binnen- en buitenzijde geleiders (stroomdraden) gemonteerd. Voordelen van dit type mast zijn de inpasbaarheid, de smallere magneetvelden, het onderhoud en de mogelijkheid om de verbinding dubbel (4 circuits) uit te kunnen voeren. De pylonen worden in delen gemonteerd.

Eerder realiseerde TenneT in de Achterhoek en de Noordelijke en Zuidelijke Randstad 380 kV-verbindingen met dit type mast. En in Zeeland (tussen Borssele en Rilland) wordt de 380 kV-verbinding gebouwd met Wintrack.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken volg het project dan via de TenneT BouwApp!

Bouwapp via Apple Store 

Bouwapp via Play Store (Android)

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.