Rustpunten met informatie over (veranderend) landschap en bouw verbinding

Delen via:   
28 / 06 / 2021

Rustpunten in veranderend landschap
TenneT is bezig met de aanleg van een stroomsnelweg (380 kV-verbinding) tussen Eemshaven en Vierverlaten. Op het trajectdeel Vierverlaten-Boterdiep (bij Bedum) is BAM Infra klaar met het heiwerk en al begonnen met het opruimen van de eerste werkwegen en werkterreinen. Een goed moment om even stil te staan bij de ingrijpende bouw. TenneT en BAM Infra hebben drie rustpunten in de vorm van 3-d geprinte picknickbanken met een informatiebord, in nationaal landschap Middag Humsterland geplaatst. Afgelopen vrijdag 25 juni droegen bij het Aduarderdiep TenneT-projectdirecteur Klaas Bakker en BAM-manager Johan Brouwer de rustpunten symbolisch over aan Fokko Leutscher en Hillechiena Iwema.

Veer

Hillechiena Iwema is op deze plek opgegroeid en bracht er haar jeugd op de boerderij door. In 1949 brandde de boerderij af en woonde het gezin een tijdje in een houten noodwoning. In 1963 verhuisden haar ouders naar Garnwerd en trouwde Hillechiena met Tjarko Wibbens, een boer in Stitswerd. "Ik heb aan het Aduarderdiep een prachtige jeugd gehad, waarbij de veerboot binnen ons gezin ook altijd een belangrijke rol heeft gespeeld" vertelt Hillechiena. "Vanuit Stitswerd reden Tjarko en ik later verschillende keren met vrienden over dit fietspad. Dan zei hij 'Wat zou het mooi zijn als hier een bankje zou staan en dan samen de omgeving bekijken en genieten'."

De andere twee picknickbanken staan bij Wetsingersluis aan het Reitdiep (naast het Pieterpad) en bij Sauwerd (gemeente Het Hogeland).

Uitzicht
Mede initiatiefnemer voor de uitkijkpunten is Fokko Leutscher van de werkgroep Regio Marketing Middag Humsterland: "Dit meanderend kwelderlandschap tussen ‘Wad en Stad’ bergt een schat aan cultuurhistorie. De huidige e-bikes maken vele kilometers, maar gaan soms ook erg snel. Daarom zijn de banken een welkome permanente toevoeging aan de recreatieve fietsroutes en een nuttig rustpunt in dit afwisselende mooie Groninger landschap."

Bij het Aduarderdiep en Reitdiep zijn de rustpunten voorzien van borden met informatie over het bouwproject van TenneT. Zodra de nieuwe  hoogspanningsverbinding in gebruik gaat (2023), wordt deze bouwinformatie vervangen door die van de geschiedenis van de plekken. Vanaf het rustpunt bij het Aduarderdiep heb je nu nog zicht op de hoogspanningsverbinding in aanbouw en drie in gebruik zijnde verbindingen. Die (110 kV) kabelverbinding naar Grijpskerk blijft, de (220 kV) lijnverbinding naar Eemshaven en die (110 kV) tussen Brillerij en Vierverlaten gaan weg, de laatste omdat die wordt bijgehangen in de wintrackmasten van de nieuwe verbinding.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.