Strukton, Mobilis en BAM leggen voor TenneT Eemshaven-Vierverlaten 380 kV aan

Delen via:   
10 / 01 / 2020

TenneT heeft de civiele werkzaamheden voor de aanleg van de 380 kV-hoogspanningsverbinding Eemshaven-Vierverlaten gegund aan BAM Infra Nederland en aan een consortium van Mobilis en Strukton Civiel. De aannemers voeren ieder de helft van het werk uit. BAM Infra verzorgt het traject ten westen van het Boterdiep (van Vierverlaten tot aan Bedum) en het consortium Mobilis/Strukton Civiel ten oosten hiervan (het traject van Bedum tot Eemshaven).
 
De opdracht omvat het aanleggen van werkwegen, werkterreinen en mastfundaties voor de honderdtwintig masten en het cultuurtechnisch herstel van gronden na ingebruikname van de hoogspanningsverbinding. De eerste werkzaamheden starten naar verwachting in maart 2020.

Eemshaven-Vierverlaten 380 kV

De 380 kV-verbinding is van groot belang voor het elektriciteitstransport vanaf energiehaven Eemshaven. In de Eemshaven staan meerdere energiecentrales en zijn aansluitingen aanwezig of gepland van zonne- en windparken, op land en op zee. Ook heeft TenneT hier hoogspanningsverbindingen met Noorwegen en Denemarken (in gebruik sinds augustus 2019) aangesloten. Deze voorzieningen en aanlandingspunten noodzaken tot het vergroten van de transportcapaciteit naar het Nederlandse hoogspanningsnet.
De aanleg van de 40 kilometer lange 380 kV-verbinding tussen de hoogspanningsstations Eemshaven Oudeschip en Vierverlaten (bij Westpoort Groningen) start in het voorjaar van 2020. Na ingebruikname (verwacht in 2023) vervangt de 380 kV-verbinding de bestaande 220 kV-verbinding op dit traject. Het combineren met een deel van de regionale 110 kV-verbinding tussen Winsum (vanaf Brillerij) en Vierverlaten maakt 10 kilometer van die verbinding overbodig. Totaal zal 50 kilometer bestaande hoogspanningsvering worden afgebroken, dat zijn 163 masten.
TenneT is al begonnen met het uitbreiden van hoogspanningsstation Vierverlaten voor het 380 kV-transport. Deze opdracht wordt uitgevoerd door bouwbedrijf SPIE. Hetzelfde bedrijf verzorgt ook de zogenoemde geleidermontage (de stroomdraden) van de gehele verbinding.

Masten

De nieuwbouw wordt uitgevoerd met Wintrackmasten. Eerder paste TenneT deze mast, die bestaat uit 2 pylonen waarin de geleiders gemonteerd zijn, al toe bij:

  • de nieuwe 380 kV-verbinding in de Randstad (Beverwijk-Bleiswijk-Wateringen);
  • het Nederlandse deel van de grensoverschrijdende 380 kV-verbinding Doetinchem-Wesel;
  • en bij de aanleg van nieuwe 380 kV-verbinding in Zeeland (Rilland-Borssele)

Voor het eerst past TenneT in Groningen 4 circuits 380 kV-masten toe.
Binnenkort verwacht TenneT het contract voor de masten (productie, levering en plaatsing) definitief te gunnen.

Over BAM Infra Nederland

BAM Infra is een klantgerichte organisatie die met haar brede expertise en innovatieve werkwijze toegevoegde waarde biedt voor haar opdrachtgevers. Met een integrale en op samenwerking gerichte benadering van infra-opgaven biedt zij haar klanten altijd de beste oplossing. Naast de bekende groen-oranje auto’s op de weg en groen-oranje bouwketen op de bouwplaatsen, staat BAM bekend om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van haar producten en diensten en tevens om de inzet, kennis en ervaring van haar medewerkers. BAM Infra is een van de twee Nederlandse werkmaatschappijen van Koninklijke BAM Groep.
Kijk voor meer informatie op www.baminfra.nl.

Over Strukton

Strukton heeft een passie voor technologie en focust op rail- en civielgerelateerde werkzaamheden en door technologie gedreven specialismen. Onderhoud en beheer, met gebruik van hoogwaardige technologie, domeinkennis en vakmanschap, vormen de basis van de onderneming. Strukton telt circa 6.500 medewerkers en heeft een omzet van ruim 1,9 miljard euro. Strukton Civiel is onderdeel van Strukton en ontwerpt, realiseert, beheert en onderhoudt infrastructurele projecten, met als doel bij te dragen aan een veilige en betrouwbare wegeninfastructuur.
www.struktonciviel.nl

Over Mobilis

Mobilis is een slimme verbinder. Als civiele aannemer is zij gespecialiseerd in projecten in de betonbouw. Mobilis is onderdeel van TBI. Met een team van 370 medewerkers bouwt Mobilis al ruim 100 jaar aan de infrastructuur van Nederland. Dit doet zij vanuit de vestigingen in Apeldoorn, Nederweert en Rotterdam maar vooral vanuit de projecten door heel Nederland.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.