Tijdelijke oplossing voor 380 kV-transport in Eemshaven

Delen via:   
01 / 09 / 2017

Op 21 augustus is een tijdelijke 380 kV-verbinding in de Eemshaven in gebruik genomen.

In de Eemshaven staan meerdere hoogspanningsstations voor het transport van elektriciteit. Eemshaven Oudeschip is in 2012 opgeleverd als aansluitlocatie voor onder meer nieuwe productielocaties en de elektriciteitsverbinding met Noorwegen. Dit station is met 2 circuits verbonden met het 380 kV-station Eemshaven maar dit is onvoldoende voor het transport van alle opgewekte en aangevoerde elektriciteit. De verbinding tussen de stations Eemshaven en Eemshaven Oudeschip is sinds vorige week tijdelijk uitgebreid met een derde circuit om te zorgen voor voldoende transportcapaciteit.

De verbinding is 1.800 meter lang en biedt verlichting voor het transportcapaciteits-knelpunt in de regio. De definitieve oplossing van het knelpunt ligt in de realisatie van project Noord-West 380 kV Eemshaven-Vierverlaten. Deze verbinding moet in 2021 klaar zijn.

Foto: Rechtsbovenin hoogspaningstation Eemshaven, links het hoogspanningstation Eemshaven Oudeschip met naastgelegen het converterstation van Norned en het Cobra-converterstation in aanbouw. De tijdelijke verbinding passeert twee maal de N33 en de Robbenplaatweg.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.