Vijf megatransformatoren op hoogspanningsstation Vierverlaten

Delen via:   
09 / 07 / 2021

In aanwezigheid van gedeputeerde Nienke Homan, Groningse wethouder Philip Broeksma en TenneT COO Maarten Abbenhuis is de vijfde transformator op het 380 kV hoogspanningsstation van Vierverlaten geplaatst. Dit is een belangrijke stap in de capaciteitsuitbreiding van dit hoogspanningsstation. Het station is een belangrijke schakel tussen het elektriciteitsnetwerk en de 380 kV-stroomsnelweg tussen Eemshaven en Vierverlaten, welke nu in aanbouw is en TenneT in 2023 in gebruik neemt.

 

Transformatoren verlagen of verhogen de spanning waarmee de elektriciteit getransporteerd wordt. Hoe hoger de spanning, hoe lager het energieverlies. Een 380 kV-transformator is 335 ton zwaar, 6 meter hoog en 4 meter breed en daarmee een van de grootste in haar soort. De vijf transformatoren zijn in de afgelopen twee weken per schip over het Aduarderdiep aangekomen op de loskade Hoogkerk en vandaaruit naar het hoogspanningsstation aan het Hoendiep gereden, zo'n 2 kilometer verderop.

 

"Deze 5 grote transformatoren markeren letterlijk een zware mijlpaal van dit project. Het Nederlandse elektriciteitssysteem gaat de komende 10 jaar volledig op de schop. Hier in Groningen zien we al goed welke verandering het elektriciteitsnet doormaakt. Ons energienet werd ooit aangelegd om te voorzien in de vráág naar energie. Nu verandert het in een multifunctionele verbinder van aanbod, vraag en opslag van elektriciteit. De komende 10 jaar investeren TenneT (hoogspanning) en Enexis Netbeheer in Noord Nederland ruim een miljard euro in versterking en uitbreiding van het netwerk om dit verder klaar te maken voor de toekomst," aldus Maarten Abbenhuis, COO van TenneT.

 

Na de ingebruikname van de verbinding komt er nog een zesde 380 kV-transformator op het hoogspanningsstation bij. Deze transformator is tijdelijk (tot 2023) ingezet in Eemshaven voor het (groeiende) elektriciteitstransport tot de nieuwe verbinding met Groningen is gerealiseerd.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.