Voorbereiding voor het plaatsen van de masten in volle gang

Delen via:   
11 / 07 / 2020

De eerste lading beton is begin juli gestort voor de fundering van de eerste mastlocatie bij station Vierverlaten. Een nieuwe mijlpaal voor het project. Een bouwput van ongeveer drie meter diep is nu voorzien van een ankerkooi, gevlochten staalconstructie en beton. Het beton moet de komende periode uitharden.

Ankerkooien uit Denemarken
De eerste ankerkooien uit Denemarken arriveerden eind mei in Nederland. Een ankerkooi vormt de verbinding tussen het beton en het metalen vlechtwerk in de fundatie én de mastpyloon. Straks is deze constructie stevig genoeg om masten tot 175 ton te dragen. Voordat de ankerkooi geplaatst kan worden, moeten de funderingspalen aan de bovenzijde blootgelegd worden, zodat de wapening in de palen weer zichtbaar wordt. Dit heet in vakjargon 'koppensnellen'. 

Masten komen september
Intussen gaat het heiwerk voor de andere mastlocaties gewoon door en zijn ze ook in Eemshaven begonnen met het storten van beton. In september worden de eerste masten geplaatst bij Vierverlaten en Eemshaven. De masten worden in 2 of 3 delen getransporteerd en op locatie in elkaar gezet.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.