Veiligheid tijdens de bouw

Delen via:   

Bij de aanleg van een hoogspanningsverbinding is veiligheid topprioriteit. Op de bouwplaats, voor de directe omgeving en bij transport. De aanleg van werkwegen, aanvoer van bouwmaterialen en de wintrackmasten zorgt voor veel transport. Daarom vraagt de aannemer vergunningen aan en worden afspraken gemaakt over een verkeerscirculatieplan om zo de verkeersveiligheid in goede banen te leiden. De aannemer voert samen met de gemeente de betrokken verkeersmaatregelen uit bij de in- en uitritten van de bouwwegen op de openbare weg. Denk hierbij aan het plaatsen van duidelijke borden en waar nodig worden verkeersregelaars ingezet om de veiligheid van weggebruikers te garanderen.

De chauffeurs
Daarnaast instrueert de aannemer haar medewerkers de geldende verkeersmaatregelen in acht te nemen. Chauffeurs ontvangen specifieke veiligheidsinstructies en instructies over de lokale situatie. Vanzelfsprekend houden zij zich aan de verkeersregels en passen zij hun rijgedrag aan als de situatie daarom vraagt. Bovendien is de (verkeers-)veiligheid voortdurend onderwerp van gesprek. Zo kunnen we situaties die om verbetering vragen direct bespreken. Desondanks is het belangrijk om als verkeersdeelnemer alert te zijn in de buurt van bouwverkeer. Vrachtauto's hebben namelijk dode hoeken.

Let op dode hoek!
Wat is een dode hoek? Dat is de ruimte om een vrachtauto waarvan de chauffeur niets kan zien zien. Een vrachtwagen heeft er drie:

  • Vlak voor de auto
  • Naast de auto
  • Achter de auto

Drie tips
Tip 1: Zorg voor oogcontact. Als jij de chauffeur ziet, ziet hij jou ook
Tip 2: Loop of fiets nooit vlak voor of vlak achter een vrachtauto lang
Tip 3: Ga nooit met de fiets naast een vrachtauto staan, maar blijf er ruim achter.

Hoe blijf je veilig?
Twijfel je of de chauffeur je heeft gezien? Neem dan geen risico en laat de vrachtauto voorgaan, ook al heb je voorrang. Kom je toch in de knel? Ga dan meteen naar de stoep of berm. Het is ook opletten op een rotonde als jij rechtdoor wil fietsen en de vrachtauto rechtsaf wil slaan. Kun jij de chauffeur niet zien? Dan kan hij jou waarschijnlijk ook niet zien. Vraag je daarom altijd af: ‘Ben je in beeld?’

 

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.